Türkiye'nin Matematik Sitesi | KPSS,ÖSS,SBS,DGS,ALES,YÖS Hazırlık,Matematik,Geometri,Ders Notları

Tam Versiyon: olasılık sorusu acil yardım...
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
merhaba arkadaşlar bir olasılık sorusunu çözemedim yardımlarınızı bekliyorum soru şöyle:

n tane oyuncu var, sırasıyla madeni para atıyorlar tura atan oyuncu kazanıyor ve oyun bitiyor. Buna göre herhangi bir oyuncunun kazanması olasılığını bulunuz.

çözümünü anlatırsanız sevinirim.
soruyu çözebilen yokmu....
şimdi gördüm ,ve öncelikle şunu belirteyim, soru tam olarak kelimesi kelimesine bu mu?.....
eğer böyle ise, ve ''herhangi bir oyuncunun kazanma olasılığı'' şeklinde soruluyors ise, soru basit...
yani ilk atanın kazanma olasılığı 1/2
birincinin kaybedip, ikincinin kazanma olasılığı, ilkine yazı , ikincisine tura gelmesidir=1/2.1/2=1/4
ilk ikisisnin kaybedip, 3üncünün kazanma olasılığı ise, aynı hesapla, 1/8 olur..bu şekilde n tane oyuncu için 'veya' şartu ile, tüm bu olasılıkları toplarız.....bu ve ya bu veya bu veya bu .........veya bu olsun şekliden dediğimizden dolayı...
1/2 nin , 1 den başlayarak, n inci kuvvetine kadar olan toplamı ise, tümevarım formülü ile, 1- (1/2)^n olur.....
Referans URL