arkadaşlar şu soruyu kurcaladım fakat çözüme ulaşamadaım.. aslında cevabı da yok ama bulduğum rakamlar hiç inandırıcı sonuçlar değil birde siz bakın istedimm.. yanlız biraz detaylı anlatım istiyorumm.
-----
İki otomobil birbirine saatte 60 mil sabit hızla yaklaşıyor.Otomobiller arasında iki mil mesafe warkençok hızlı bir sinek otomobillerden birinin
tamponundan ayrılıyor ve diğerine doğru saatte 120 mil hızla yol alıyor. Sinek bu otomobile ulaşır ulaşmaz yön değiştiriyor.Otomobiller çarpışıncaya kadar bu böyle devam ediyor.Sinek ne kadar yol aldı?----
alınan zamanları teker teker yazmakla işe başlamalıyız....
ilk zaman t1=2/180 olur....iki hareketlinin birbirine yaklaşması...(sinek ve araba)
ikinci zaman t2=(2-120t1)/180....iki araba, aradaki 2 milin 120t1 lik kısmını aldı...kalan yolu, sinek ve araba birbirine doğru almakta..
üçüncü zaman t3=(2-120t1-120t2)/180:....
t4=(2-120t1-120t2-120t3)/180...
.
.
.
.........işlemleri yapıp, özel bir durum varmı diye baktığımızda,
zamanları toplamak isetersek
1/90 + 1/270 + 1/810 + 1/2430 ......olduğunu görüyoruz...
yani 1/90(1 + 1/3 + 1/9 + ...................)
1/90.3/2=1/60
toplam zaman 1/60 sinek hızı 120...aldığı toplam yol =2 mil.....
[[1+ 1/3 + 1/9 ..............=1/(1-1/3) formulu ile...]]
wallahi sen bunu sanki biraz prof lara yönelik anlattın çok profosyonel bir anlatım oldu ben biraz daha amatör bi anlatım isterim.. fakat genede çoook sağoll
o kadar da değil....))yani..yol=2..iki hareketli birbirine gelliyor, ve hızları 60 ile 120....o halde buluşma süreleri, yol/hızlar toplamı...
t leri o şekilde yazdım....
her buluşma süresini yazarken, sadece, aradaki mesafeler değişiyor.....
ilk buluşmada, aradaki mesafe 2 mil..
ikinci buluşmada, iki araba da 60t1 yolunu alıyor..ve o 2 mil, 120t1 kadar kısalmış oluyo..o yüzden ikinci buluşma süresini yazarken de, o eksilmişo lan yolu bölüyorum hızlar toplamına..
iğeri zamanda da aynısı....işlemleri hızlı yaptım belki ama, ..neyse...))konu basit,problem belki zor gibi...ama, dediğim gibi, konu basit..anlarsın....)
cook sağol hocam yaa .. simdi anladim ... soruyu .. dediğin gbi konu basit bir konu fakat çok zor sorulari olaabiliyorr .. ama artık zilerden yardım ala ala örenicez bu konularrıı ..