MatematikCafe.Net| Matematik,Geometri,Ders Notları,KPSS,ÖSS,SBS,DGS,ALES,YÖS Sınavlarına Hazırlık

Orjinal Görünüm: 0.9 devirli sayısının 1 olması
Şu Anda Kısıtlanmış Görüntüleme Modundasınız. Orjinal Görünüm için, Buraya Tıklayın
x=0,99999...... olsun.x'i 10 ile çarparsak
10x=9,99999.... olur.
x=0,99999..... du.taraf tarafa çıkarırsak
10x-x=9x=9 x=1 olur.[/u]
YA BU KADAR BASİT İSPATI OLAN ŞEYİ BİZE KABUL OLARAK ANLATAN HOCALAR DA GÖRSE KEŞKE BUNU
bize okulda öğretileni seri açılımıydı. 9/10 + 9/100 .... geometrik dizi toplam formülünden de 1 çıkar
Edit: keşke okulda biraz yaratıcılığı ön plana çıkaran uygulamalar yapılsa Smile
Böyle bir ispat tamamen ezber dışı yapılmış belli.
bir tartışma vardı tam değer için de 0,9999... 0 mı 1 mi?
olayın bencesini açıklayayım gerisini tartışalım konu burada olduğu için yazdım konu mod.lar tarafından taşınabilir.
lemma ve ispatlardan sonra 0,9999...=1 o zaman tam değer yerine 1 alsak sonuç 1 dir.
tam değer olarak direk 0,9999... alsak da sonuç 0 dır.
Bu basit gibi görünen ama deneme sınavlarında çok kişiyi yanıltan sorunun özet haliydi.
Bazı hocalarımız da 1 demişti.ama bence sonuç 0 dır.Çünkü insanlara limit kavramlarını nasıl açıklayacağız..Gerisi size kalmış buyurun...
Tam değer fonksiyonu özel bir fonksiyon olduğundan bence tamdeğer içinde 0,9999.... şeklinde bir ifade olamaz.bu ifadenin rasyonel olarak yazılması gerekir.
[[2,4]]=2 =[[2,3999......]] burada 2,4 rasyonel bir ifadedir.devirli ondalık ifadelerin rasyonel olarak yazılıp daha sonra tamdeğeri alınır diye düşünüyorum.

hacer bilgin Yazılan:
YA BU KADAR BASİT İSPATI OLAN ŞEYİ BİZE KABUL OLARAK ANLATAN HOCALAR DA GÖRSE KEŞKE BUNU

işte sırf o hocalara inat matematik öğretmeni olmak istiyorumm...

barışkıpçak Yazılan:
Tam değer fonksiyonu özel bir fonksiyon olduğundan bence tamdeğer içinde 0,9999.... şeklinde bir ifade olamaz.bu ifadenin rasyonel olarak yazılması gerekir.
[[2,4]]=2 =[[2,3999......]] burada 2,4 rasyonel bir ifadedir.devirli ondalık ifadelerin rasyonel olarak yazılıp daha sonra tamdeğeri alınır diye düşünüyorum.

Neden sorulamasın ki lim x 1^- iken tam değer içinde -2x gibi bir soru sorulabiliyor.Bolca testlerde var.Ama yinede ilginç bir durum bu.Sonuçta tam değer içine konulabiliyor ve sonuçlarda tereddütsüz..

Sayfalar: 1 2
Referans URL