Bir ayakkabı dükkanında 480 ytl ye satılan bir ayakkabının değerinde %15 artış oldu. Artıştan biraz zaman geçtikten sonra %25 indirim yapıldı. Buna göre;
a) İndirilmiş fiyatının denklemi nasıl olur?
b) Denklemin sonucu?
c) İlk fiyatı ile sonraki fiyatı arasında % kaç değişiklik yapılmıştır?
problemler için 3 sayfa ayırsaydınız bari
Bu soru tek soru olarak geçtiği için şıklarıyla birlikte yazıp fikir almak üzere forumda paylaştım. Gerekirse de 3 sayfa da hatta kitabın tamamını da yazarım. Amaç bilgiyi paylaşlmak yardımlaşmak olduktan sonra size düşen bişey olduğunu sanmıyorum. Böyle yazma zahmetinde de bulunmanıza gerek duyacak bişey olmaması gerekiyordu. Yine de zahmet edip böyle bişey yazdığınız için teşekkürler!
Talayhan dilersen a ve b şıklarını birleştirelim ve çözelim:
100 ytllik bir ayakkabıda bu indirim-zam uygulansaydı,yani önce %15lik zam yapılsaydı 100.%15=15 ve 100+15=115 ytl olurdu,bu fiyat üzerinden yani 115 ytlden %25 İndirim yapılsa 115.%25=28,75 ----->115-28,75=86,25 fiyatını bulurduk.Yani 100 ytllik bir mal sonunda 86,25 ytlden satılıyorsa,480 ytllik bir mal bu koşullarda kaç ytlye satılır?
100 ytl 86,25ytl
480 ytl ?ytl
-------------------------
480.86,25=100.?------------------->?=414 ytl olur.
c şıkkında ise 480 ytl ile 414 arasındaki yüzdelik bağlantıyı bulmamız isteniyor:
480-414=66 ytllik bir fark vardır.peki bu fark,yani bu değişim ilk fiyatın yüzde kaçıdır ki 414 ytllik son fiyatı bize versin:
480.%x=66 ------------->x=13,75'tir.c şıkkının yanıtı %13,75'tir.
Bu soru tek soru olarak geçtiği için şıklarıyla birlikte yazıp fikir almak üzere forumda paylaştım. Gerekirse de 3 sayfa da hatta kitabın tamamını da yazarım. Amaç bilgiyi paylaşlmak yardımlaşmak olduktan sonra size düşen bişey olduğunu sanmıyorum. Böyle yazma zahmetinde de bulunmanıza gerek duyacak bişey olmaması gerekiyordu. Yine de zahmet edip böyle bişey yazdığınız için teşekkürler!
Kardeş sen yazın 1 kitap kadar olsa da yaz...
Amacımız bilgiyi paylaşmaktır ki paylaştıkça azalmayıp artan nadir şeylerdendir bilgi....