yıllık enflasyon oranı iki basamaklı 4 ve 5 in katı olan bir ülkede, X liraya satılan bir mal, bir yıl önce en çok kaç liraya satılıyordur?
A) 5X/9 B) 3X /4 C) 7X /12 D) 5X/6 E)11X/12
cevap d şıkkı demiş %20 den bu sonuca ulaşıyorum zaten.ama en çok dediği için sanki %80 alınmalı ve ozamanda cevap a şıkkı oluyor. kafam karıştı

:(
Didem dikkat edersen enflasyon oranı değil satılan malın en çok kaç liraya satıldığı soruluyor.Yani senin dediğin gibi %20 alırsak ve x ten %20 sini çıkartırsak bir yıl önceki satış fiyatını buluruz ki D şıkkındaki 5X/6 A şıkkındaki 5X/9 dan daha büyüktür..Unutma,matematik ve geometri sorularında soruda bizden ne istediğini tam olarak anlamak soruyu çözmekten daha önemlidir.Çünkü zaten soruyu anlarsan gerisi kendiliğinden gelir

hocam o kesirler arasındaki büyüklük aslında benimde dikkatimi çekmişti ama her ikisinede değer verince biraz kafam karıştı. örneğin geçen sene 100 lira olsun dedim. birinde eflasyonlu rakam 120 birinde 180 di. ama her ikisinde ilk rakam sonuçta 100 liraydı .en çok diyince hangisini alacağımı bi an şaşırdım.
neyse en azından artık anladım meseleyi. teşekkürler ilgi ve yanıt için.emeğinize sağlık