MatematikCafe.Net| Matematik,Geometri,Ders Notları,KPSS,ÖSS,SBS,DGS,ALES,YÖS Sınavlarına Hazırlık

Orjinal Görünüm: Temel kavramlar sorusu
Şu Anda Kısıtlanmış Görüntüleme Modundasınız. Orjinal Görünüm için, Buraya Tıklayın
Elimizde 5 tane kapıya ait birbirinden farklı birer anahtar vardır. Anahtarlar kapılarda deneniyor. Kapıya uyan anahtar bir daha denenmemek şartıyla en az kaç denemede kapılar kesinlikle açılırlar?
A)5^5 B)5! C)25 D)20 E)15
1.kapı için 5 deneme yapmalıyız(tabii ki daha az deneme yapılarak da pratikte başarılı olma durumu bulunuyor ama biz işi teoriye göre yapıyoruz),2. kapı için 4 anahtar bulunur ve kesin başarı için gene 4 anahtar da denenmelidir(hile yapmak yokSmile),3.kapı için 3,4. kapı için 2,5.kapı için 1 anahtar denenmelidir.Böylece 5+4+3+2+1=15 denemede bulunmak yeterlidir.
Çok teşekkür ederim.Applause5 Ben olasılık felan hesaplayacağız sanıyordum. O yüzden biraz kafam karıştı. Örneğin ilk kapıda anahtarı 5 denemede değilde 2 denemede de bulabilirdik. Ama sorunun sonunda ki "kesinlikle" ifadesine dikkat etmediğim için bir soruyu daha yapamadım malesef... DGS gibi dikkat ve hız isteyen bir sınava gireceğim ve dikkatsiz bir insan olduğumu tekrar anladım. Smile Tekrardan teşekkürler Shy
Referans URL