Matematik Forum |Matematik,Geometri,Matematik Ders Notları,KPSS,ÖSS,SBS

Orjinal Görünüm: problem
Şu Anda Kısıtlanmış Görüntüleme Modundasınız. Orjinal Görünüm için, Buraya Tıklayın
Bir saatin yelkovanının1 dakikada taradığı alan ,akrebinin aynı sürede taradığı alanın 60 katıdır.Bu saatin yelkovanının uzunluğu akrebinin uzunluğunun kaç katıdır?
1 saat içersinde yelkovan tam bir tur (360 derece) yaparken, akrep tam bir turun 1/12'si kadar (30 derece) ilerler. Zaman ister 1 saniye isterse 1 saat ilerlesin, her zaman yelkovanın katettiği yol, akrepin katettiği yolun 12 katıdır. Demek istediğim soruda verilen 1 dakikalık zaman sadece senin kafanı karıştırıcı bir etkendir. Taranan alanlar oranı 1 dakika için de 60'tır, 1 saat için de..

İki tane daire alalım. Daire birisinin yarıçapı yelkovanın boyuna, diğerinin yarı çapı ise akrepin boyuna eşit olsun. Anlaşılabilirliğinin kolay olması açısından soruda verilen 1 dakikalık süreyi yukarıdaki açıklamama göre ben 1 saat olarak varsayıyorum.

Yelkovan 1 saat içersinde tam bir devir yapar. Bunun anlamı taradığı alan dairenin tamamıdır. O halde yarıçapı yelkovanın uzunluğuna eşit olan birinci dairenin alanına 60S diyorum. Bu durumda yarıçapı akrepin uzunluğuna eşit olan ikinci dairemin 30 derecelik diliminin alanı soruda verildiği üzere S olacaktır. (1 saat içersinde yelkovan 360 derece ilerlerken akrep 30 derece ilerler.) 30 derecelik dilim, bir çemberin 1/12'si olacağından, yarıçapı akrepin uzunluğuna eşit olan dairenin alanı 12S olacaktır.

İki dairenin alanları oranı bana yarıçaplarının kareleri oranlarını verecektir. Yelkovanın uzunluğu R ve akrepin uzunluğu r olmak üzere;

60S / 12S = R² / r² => R / r = [KÖK]5
Cem yılmaz hocam çok teşekkür ediyorum açıklamalarınız için..Gerçekten çok iyi anladım...Applause5
Referans URL