Matematik Forum |Matematik,Geometri,Matematik Ders Notları,KPSS,ÖSS,SBS

Orjinal Görünüm: DGS Matematik Çözemedikleriniz..
Şu Anda Kısıtlanmış Görüntüleme Modundasınız. Orjinal Görünüm için, Buraya Tıklayın
Öncelikle merhabalar arkadaşlar.Faktöriyelle ilgili konu ararken siteyi buldum.Ve bu başlığı gördüm.Aslında basit ama bir türlü çözüm şeklini hatırlayamadığım ve çözemediğim bir soruyu yazdım. benim için çözermisiniz lütfen.

0!+1!+2!+3!+4!+5!+........+37!
toplama işleminin birler basamağındaki rakam aşağıdakilerden hangisidir?
A-4 B-3 C-2 D-1 E-0
cevap a yani 4
sorunun mantigi ise 2 ve 5 carpani olanlar 10 kati oldugu icin son rakam sıfır olur yanı biz
0!+1!+2!+3!+4! bakacagiz digerlerinde 2 ve 5 beraber var
bununda sonucu 34 yanı cevap 4

aLpaChe Yazılan:
cevap a yani 4
sorunun mantigi ise 2 ve 5 carpani olanlar 10 kati oldugu icin son rakam sıfır olur yanı biz
0!+1!+2!+3!+4! bakacagiz digerlerinde 2 ve 5 beraber var
bununda sonucu 34 yanı cevap 4

Çok teşekkür ederim.Benzer sorularu hep bu taktikle çözeceğim.Bir türlü hatırlayamadığım yöntemdi sağol.

reca ederim yardimci olabildiysem ne mutlu bana
Sürekli yeni konu açmayayım diye konu başlığında değişiklik yaptım.(:
Yeni bir kaç sorum var bunlarda da bana yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

1.soru<<< İki basamaklı 5 doğ*** sayıdan üçü ardışıktır. ardışık olanların toplamı ile ardışık olmayanların toplamı birbirine eşit ve 84 dür.

Buna göre ; ardışık olanların en küçüğü kaçtır.
A-25 B-26 C-27 D-32 E-37

2.soru<<< Pozitif tam sayıların bir x sayısına bölümünden elde edilen kalanların toplamı 66 olduğuna göre ; bu x sayısı kaçtır?
A-9 B-10 C-11 D-12 E-13

3.soru<<< Pozitif tam sayıların 27 ile bölümünden elde edilebilecek kalanların toplamı kaçtır?
A-351 B-360 C-371 D-378 E-390

Şimdiden çok teşekkür ederim.

chikolata Yazılan:
Sürekli yeni konu açmayayım diye konu başlığında değişiklik yaptım.(:
Yeni bir kaç sorum var bunlarda da bana yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

1.soru<<< İki basamaklı 5 doğ*** sayıdan üçü ardışıktır. ardışık olanların toplamı ile ardışık olmayanların toplamı birbirine eşit ve 84 dür.

Buna göre ; ardışık olanların en küçüğü kaçtır.
A-25 B-26 C-27 D-32 E-37

2.soru<<< Pozitif tam sayıların bir x sayısına bölümünden elde edilen kalanların toplamı 66 olduğuna göre ; bu x sayısı kaçtır?
A-9 B-10 C-11 D-12 E-13

3.soru<<< Pozitif tam sayıların 27 ile bölümünden elde edilebilecek kalanların toplamı kaçtır?
A-351 B-360 C-371 D-378 E-390

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Bende dgs ye hazırlanıyorum.Yardımcı olmaya çalışayım...

1-soru x+x+1+x+2=a+b=84 x=27 olur....

2-soru a=x.k+p x>p olmak zorunda... p sayılarının toplamını vermiş 66 1+2+3......11=66 o zaman p 11 olur x te p den büyük olması gerektiğini sölemiştik x=12 olur

bir doğal sayının kalanları kendisine kadar olan sayılardır.Örneğin bir doğal sayının 4 ile bölümünden kalan sayılar 0,1,2,3 tür.O halde ikinci ve üçüncü soruda bu mantıkla yaklaşırsak
2) oktay arkadaşımızında dediği gibi 0+1+2+3+....+x-1=66
gauss toplam formülünden
[(x-1).x]/2=66 ==> x.(x-1)=132 x=12

3) 27 ile bölümünden kalanlar 0+1+2+3...+26
[26.27]/2=351 olur...
(
Çok teşekkür ederim arkadaşlar (: Çok yardımcı oluyorsunuz bana sağolun.
arkadaşlar bana bu soruda yardım edermisiniz neyi neden yaptığımızı açıklyarak ama:

1) 2 kadının katıldığı bir satranç turnuvasında her oyuncu bir diğeriyle 2 karşılaşma yapmıştır.Erkeklerin kendi aralarında yaptıkları karşılaşmaların sayısı,erkeklerin kadınlarla yaptıkları karşılaşmaların sayısından 66 fazladır.
BUNA GÖRE, TURNUVAYA KAÇ OYUNCU KATILMIŞTIR?
A)11 B)12 C)13 D)14 E)15

(CVP:13)
Bayanlar 2 kişi verilmiş ve erkekler x kişi olsun.

Erkeklerin kendi aralarında yaptığı maçları hesaplayalım :

Turnuvada toplam x tane erkek var. Bu x tane erkekten önce 1 tane erkeğin toplam kaç maç yaptığını hesaplayalım. Bir insan kendisiyle maç yapamayacağına göre karşılaşacağı kişi sayısı, toplamdan kendisini çıkartırsak (x - 1) olacaktır. Dolayısıyla 1 erkeğin, erkeklerle yaptığı İLK maçların (İkinciler değil) sayısı (x - 1) olacaktır. Turnuvada toplam x tane erkek olduğuna göre;

Eğer 1 tane erkek (x - 1) kere maç yaptıysa; x tane erkek x.(x - 1) tane maç yapmış demektir. Ayrıca x.(x - 1) hesabına, yapılan ikinci maçlar da dahildir. Nasıl mı? Bunu şu şekilde açıklayım, daha iyi anlayacaksın :

A kişisi : B , C , D , E , ...... erkek oyuncularıyla maç yapmıştır. (Bu esnada x - 1 değeri bulundu)
B kişisi : A , C , D , E , ...... erkek oyuncularıyla maç yapmıştır.
C kişisi : A , B , D , E , ...... erkek oyuncularıyla maç yapmıştır.
D kişisi : A , B , C , E , ...... erkek oyuncularıyla maç yapmıştır.
......................................
......................................
(ve bu, bu şekilde kaç tane erkek yarışmacı varsa devam eder...)

A kişisinin maç yaptığı erkek oyunculara örneğin B dahildir. İkinci satırda B kişisinin (tekrar ikinci sefer) A kişisiyle oynadığı maç da dahildir. Birinci satırda (x - 1) hesabı yapılmıştı. Birinci satırdan sonraki satırlarda x.(x - 1) değeri hesaplandı ve aynı zamanda bu hesaba kişilerin birbirleriyle yapacağı ikinci maçlar da otomatikman dahil edildi.

Sonuç olarak soruda belirtildiği gibi erkeklerin kendi arasında yaptıkları toplam maç sayısı ;

x.(x - 1) = x² - x

elde edilir.

Şimdi erkek oyuncuların bayan oyuncularla yaptıkları toplam maç sayısına bakalım.

Bir erkek oyuncu bir bayan oyuncuyla toplam 2 maç yapacak, dolayısıyla 2 bayan oyuncuyla 4 maç yapacaktır. O halde x tane erkek oyuncu, 2 tane bayan oyuncu ile 4.x tane maç yapacaktır.

Soruda bize erkeklerin kendi aralarında yaptıkları maç sayısının, erkeklerin bayanlarla yaptıkları maç sayısından 66 fazla olduğu söyleniyor. O halde;

x² - x - 4x = 66

=> x² - 5x - 66 = 0
=> (x - 11).(x + 6) = 0

Bu denklemden x = 11 veya x = -6 çıkar. Oyuncu sayısı negatif olamayacağından çözüm olarak x'i 11 alırız.

Erkek sayısı 11, bayan sayısı 2 olduğuna göre turnuvadaki oyuncu sayısı 13 tür.
Sayfalar: 1 2 3 4
Referans URL