Matematik Forum |Matematik,Geometri,Matematik Ders Notları

Tam Sürüm: kitaplardaki hatalar-3
Şu anda tam olmayan bir sürümü görüntülüyorsunuz. Tam sürümü görmek için, buraya tıklayın
illi eğitim ders kitaplarında şu soru öğrencilere sorulur ve çözümü yapılır. Nitekim ders kitabı olarak yayınlanan kitapta yer alıyor.

Soru: (milli eğitim yayınları geometri 1 ders kitabı - 2001)
Bir üçgenin iç bölgesinde alınan bir noktanın köşelere olan uzaklıkları toplamının, üçgenin yarı çevresinden büyük, çevresinden küçük olduğunu gösteriniz.

Bu soru yanlış bir soru mu? Kesinlikle doğru bir soru ve öğretim esaslarına göre öğrencilere öğretilmesi gereken bir bilgi olduğuna inanıyorum. Yazının başında incelediğimiz soruyla da bir çelişki oluşturmaz. Eğer a,b,c değerleri tek tek verilmemişse milli eğitim kitabında yer verilmiş kuralı kullanmak zorunda kalırız. Bir örnek verelim.

Soru:
Çevresi 18 cm. olan bir üçgenin içinde alınan bir P noktasının, üçgenin köşelerine uzaklıkları toplamı kaç farklı tamsayı değer alabilir?
A) 7 B) 8 C) 9 D) 10 E) 11

Çözüm:
u<x+y+z<2u
9<x+y+z<18 aralığında 8 tane tamsayı değer bulunduğundan cevap B dir.
şimdi farklı bir yargıya bakalım:
Soru:
Kenar uzunlukları 3,7 ve 8 birim olan bir üçgenin iç bölgesinde bir noktanın, üçgenin köşelerine uzaklıkları toplamı kaç farklı tamsayı değer alabilir?
A) 7 B) 8 C) 9 D) 10 E) 11

Çözüm:
Eğer bu soruyu da bir önceki örnekte olduğu gibi çözersek cevap B şıkkı diyeceğiz
fakat:

yani kuralı şöyle değiştirelim
1 eğer Ç(ABC) verilirse: u<x+y+z<2u
2 eğer kenarlar verilirse: u<x+y+z<enbüyük iki kenar toplamı

Sayın hocam bu güzel bilgileri bizlerle paylaştığın için bizleri aydınlattığın teşekkürler...
rica ederim
Referans URL