Türkiye'nin Matematik Sitesi | KPSS,ÖSS,SBS,DGS,ALES,YÖS Hazırlık,Matematik,Geometri,Ders Notları

Orjinal Görünüm: sonsuz asal sayı bulundu
Şu Anda Kısıtlanmış Görüntüleme Modundasınız. Orjinal Görünüm için, Buraya Tıklayın
Matematik alanındaki buluşlarıyla bilim dünyasının "Süper Matematikçi" unvanını verdiği Samsun'lu matematik öğretmeni Aydın Cerit, son olarak sonsuz asal sayıyı keşfettiğini bildirdi.

Keşfini Samsun 2. Noter'e onaylatan Aydın Cerit, ayrıca Amerika'daki matematik şirketi EFF'nin 10 milyon basamaklı asal sayıya ulaşanlara vereceğini vadettiği 100 bin dolarlık ödül için müracaatını yaptı.

29 Nisan 2005 tarihi itibariyle asal sayıları kontrol altına aldığını kaydeden Aydın Cerit, "Daha önceden asal sayıların sayısının sınırsız çoklukta olduğu, yani sonsuz sayıda olduğu biliniyordu. Fakat, en büyük asal sayı bile 7 milyon basamakta kalıyordu. Hatta '10 milyon basamaklı bir asal sayı bulana EFF Amerikan Matematik Şirketi 100 bin dolar ödül veriyor' deniyordu. Ben Aralık 2004'te 7 milyar basamağı aşan asal sayıyı bulmuştum. Şimdi de bunların sayısını sınırsız şekilde arttırdım. Adını 'Cerit Asalları' koydum. Asal sayıları kontrol altına aldığım gün noterde onaylattım. Sayılarımın hem sayıları sonsuz tanedir hem de sonsuza ulaşanları var" dedi.

Kendisini "amatör matematikçi" gibi gören bilim dünyasına da tepki gösteren Aydın Cerit, "Herhalde artık profesyonel olduğumuzu anlarlar. Milletimizin gözü aydın olsun. Dünyada bir ilki daha gerçekleştirdik. Şimdi EFF Şirketi ve diğer matematik kuruluşlarının verdiği ödüllerin peşindeyim. Bu ödülleri tek tek alıp yarısını maddi durumu iyi olmayan başarılı öğrencilere burs olarak karşılıksız vereceğim. Kalanını da alanımdaki çalışmalar için kullanacağım" diye konuştu.

MyNet'ten.
heyecan verici bir haber.
çalışmlarla ilgili daha ayrıntılı bilgi verilseydi sevinirdim. desteklememiz gereken bir konuda fikir sahibi olmak adına..
Gerçekten güzel bir haber. Hem matematik adına hemde Samsun mezunu olarak Samsun adına. Başarılarının devamını diliyorum sayın öğretmenimin.
"Süper Matematikçi" unvanını verdiği Samsun'lu matematik öğretmeni Aydın Cerit sürekli adından sözettirmeyi beceriyor.Zamanın matematikçisi olma yolunda...
Tebrikler Aydın Cerit.2000 yıllık asal sayı olayına bir Türkün yeni bir şey eklemesi gurur verici...Tekrar tebrikler...

Bu arada Öklit in teoremini hatırlayalım çok kısa:
Euclid'in asal sayıların sonsuz sayıda olduğu teoreminin olmayana ergi(çelişki) yöntemi ile ispatı:
Asal sayılar 1 den büyük olan ve daha küçük çarpanlara ayrılamayan sayılardır.
2,3,5,7,11,13,17,19,23,29,....gibi.
daha büyük sayılar asal sayıların çarpımıyla elde edilebilirler.
Örneğin 550=55x10=5x11x2x5=2x5x5x11 gibi...
Kendisi asal olmayan sayı en az bir asal sayı ile bölünebilir.Burada sonsuz sayıda asal sayı olduğunu nasıl ispatlayabiliriz.
Tersini düşünelim:
Yani sonlu sayıda asal sayı olsun yani 2,3,5,....,K olsun.
Bu durumda K den büyük bir A sayısı vardır. A=(2x3x5x......xK)+1
yazılabilir.( not: x = çarpma anlamındadır.)
Bu durumda A sayısının 2,3,5,....,K sayılarının hiçbiri ile bölünemediği bölümünden kalanın 1 olduğu açıktır.Ama A nın kendisi asal değildir.Bu durumda ise yani asal değil ise bir asal sayı ile bölünebilmelidir.Dolayısı ile bütün asallardan daha büyük bir asal var olmalıdır.Burada K den büyük bir asal sayı olmadığı hipotezimizle çelişkiye düşmüş olduk.O halde bu hipotez doğru değildir.
Yani asal sayılar sonlu olamaz sonsuz sayıda asal sayı vardır.

[CENTER]omg-matematik

Literatürde artık "Cerit asalları" olacak. Kıvanç duydum.
helal olsun ya sonunda bulmuşlar iyi sonunda asal sayımız da var bakalım inşallah daha ilginc seyler bulurlar bilgilendirdigin için teşekkürlerBig Grin
Sayfalar: 1 2 3
Referans URL